Ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Antlaşması imzalanmış ülke olsun veya olmasın yurtdışında çalışıp 18 yaşını doldurmuş olan Türk vatandaşları, yurtdışında geçen hizmetlerini ve ev kadınlığı sürelerini ülkemiz sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde Türkiye’de geçmiş hizmet gibi değerlendirilmesini sağlamak amacıyla borçlanabilirler. Yurt Dışı Borçlanması adı verilen bu uygulamanın detaylarını aşağıda bulabilirsiniz. Dilerseniz yurt dışı hesaplama işlemi yapabilirsiniz.
Yurtdışı hizmet borçlanmalarında, 'Türk vatandaşı olmak' şartı, borçlanılması istenilen sürelerde ilgilinin Türk vatandaşı olması gerektiğini ifade eder.
Yurtdışında Geçen Sürelerin Tamamını Borçlanabilir miyiz?
Borçlanma kapsamında; yurtdışında geçen sigortalılık süreleri ile bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen süreler dikkate alınacaktır. Yukarıda geçen 'Sigortalılık süresi' ile çalışılmış olan ya da bulunduğu ülkenin mevzuatında çalışılmış sayılan süreler kastedilmektedir. Ev kadını olarak borçlanılacak sürelerde medeni durumuna bakılmaksızın, sigortalılık süreci haricinde yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin tamamını borçlanabilirler.
Borçlanma Kapsamında Olmayan Süreler Hangileridir?
Yurtdışında 18 yaşın doldurulmasından önce, Türk vatandaşlığı kazanılması ve Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra geçen sigortalılık, işsizlik ve ev hanımlığı süreleri borçlanma kapsamında dikkate alınmayacaktır. Ayrıca yurtdışında geçen işsiz olarak geçen sürelerin tamamı için borçlanma yapılamamaktadır. Dikkate alınacak süre, yukarıda da belirtildiği gibi; yurtdışında geçen sigortalılık süreleri ile bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleridir.
Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanabilmek için borçlanma yapmak istediği sürelerde Türk vatandaşı olmak, ev kadınlığında geçen süreleri veya hizmetleri belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak şartları aranır.
Yurtdışı Hizmet Borçlanması İçin Yapılması Gerekenler?
Yurtdışı Hizmet Borçlanması yapılabilmesi için öncelikle, 'Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi' ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Daha detaylı bilgi için 15.07.2014 tarihinde yayınlanan yazımızı ilgili link (http://iskanunu.com/genel/1895-yurtdisi-borclanmasinda-basvuru/ ) üzerinden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Yurtdışı Borçlanma İçin Tebliğ Edilen Tutar Ne Zaman Ödenmelidir?
Yurtdışı Hizmet Borçlanması yapmak isteyen istek sahiplerinin tahakkuk edilen borç tutarı tebliğ edildiği tarihten itibaren, 3 ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Ödeme yapmayanların başvurusu geçersiz sayılacak olup, yeniden başvuru yapması gerekecektir.
Borçlanmadan Vazgeçebilir miyiz?
Borçlanma başvurusunda bulunup borcu tebliğ edilmeden ya da tebliğ edildikten sonra üç aylık süre içinde borçlanma başvurusundan vazgeçtiklerini yazılı olarak bildirenlerin borçlanma başvuruları geçersiz sayılacaktır.