Bu hesaplama aracı tüm üniversiteler için geçerlidir. Vize+Finalin ortalamaya ne kadar etki ettiğini bilmeniz yeterlidir.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi(AÖF) Vize(Ara Sınav) ve Final(Dönemsonu) ortalamanızı hesaplamasında vize 1 adettir. Ortalamanız hesaplanırken Vizenin yüzde 30'u finalin yüzde 70'i alınır. Sizlerde AÖF sınavı için aşağıdaki hesaplamaya bu oranları gireceksiniz.
Vize alanındaki ilk kutucuğa puanınızı sağındaki kutucuğa ise vizenin AÖF sınavında ne kadar etki edeceğini yazacaksınız. Aşağıda sizin için örnekledim.
AÖF Sınavları için Örnek
Üniversiteye başladıktan sonra karşınıza çıkmaya başlayacak olan sınavlar oldukça çeşitlidir. Quiz, Vize, Final, Ara Sınav, Yılsonu Sınavı vs. Birçok isimle anılan bu sınavları sizler için bir araya getirdik.
Öncelikle yukarıdaki sınavların biri ya da birkaçı sizin bölümünüzde ya da üniversitenizde olmayabilir. Farklı bir isimle anılabilir ya da farklı uygulamalar şeklinde yapılabilir.
Ayrıca yukarıdaki sınavların Ortalamaya Etkisi her derse göre değişebilir. Bazı hocalar Dönem içi %50 + Dönem Sonu %50 derken bazısı Dönem İçi %20 + Dönem Sonu %80 diyebilir.
Yani sınavların ortalamaya etkisi değişkenlik göstermektedir.
Quiz Nedir?
Temel olarak lisede hocaların yaptığı Quiz ile aynı mantıkta ilerleyen bir sınavdır.
Bazı hocalar Finalden ve Vizeden 1 hafta önce Quiz yaparak öğrencileri hem sınava hazırlar hem de vermeleri gereken Dönem İçi Notları verirler.
Quiz illa yapılması gereken bir sınav değildir. Hocaya göre Quiz Notu yerine Sözlü Notu ya da Ödev Notu kendisine yer bulabilir.
Bazı hocalar bu notu Devam – Devamsızlık durumuna göre verebilirken bazıları sınıfta yapacağınız anlatımlar, derse katılımdaki aktiflik gibi konular üzerinden de not verebilir.
Dersin ilk gününde genelde hocalar yıl içi ve yıl sonu sınav sisteminin nasıl olacağını, hangi alanlarda nasıl puan verileceğini sizlere açıklarlar.
Vize Sınavı – Ara Sınav Nedir?
Dönemin genellikle ortasında yapılan, ortalamaya etkisi büyük olan sınavlara Vize ya da Ara Sınav adı verilir.
Vize Sınavından alınan notlar ile Dönem İçi notları bir araya getirilir ve hoca veya bölüm tarafından belirlenen not baremi üzerinden dönem sonuna etki eder.
Vize Sınavı aslında öğrencinin o ana kadar dersi ne kadar iyi dinlediği ve anladığını gösterir. Ayrıca Vize Sınavı sonrasında öğrencilerin o derse olan ilgileri de değişkenlik gösterir.
Vizeden SIFIR alan bir öğrencinin o derse devamı ve finale olan ilgisi genelde düşer ve o ders genellikle gelecek sene alınacaklar hanesine yazılır.
Genellikle dönem ortalarında yapılır.
O ana kadar işlenen konular bazı alınır.
Final Sınavı – Yıl Sonu Sınavı Nedir?
Final Sınavı işin bittiği, herkesin kartlarını ortaya açtığı bir sınavdır.
Ortalamaya etkisi en büyük olan sınavdır. Bu sebeple de çalışmanız gereken en önemli sınav olma özelliğini taşır.
Bazı üniversiteler Finalden 50 Alamazsan Kalırsın gibi sistemler uygulamakta. Buna dikkat etmek lazım.
Yani siz dönem içinde 100 üzerinden 100 Puan toplamış bile olsanız ve finalden 20 alsanız bile ortalamadan geçebilir durumda olsanız dahi 50’nin altındaki final notu sizi sınıfta bırakabilir.
Bu sebeple de üniversitenizde ve bölümünüzde uygulanan baraj uygulamalarına dikkat ederek Final Sınavına giriş yapmanızı öneririz.
Devamsızlıktan Kaldıysanız final sınavına giriş yapamazsınız.
Final sınavları birkaç hafta önce Bölüm tarafından Tarih – Saat olarak duyurulur.
Bir günde 2-3 Final Sınavına girmeniz olasıdır. Önceden çalışmanızı öneririz.
Bütünleme Sınavı Nedir?
Bazı üniversitelerde Bütünleme Sınavı yoktur. Yerine Yaz Okulu vardır.
Bütünleme sınavı aslında Final Sınavının bir anlamda rövanşı gibidir.
Final Sınavından aldığınız not sizin o dersi geçmenize yardımcı olamadıysa veya final sınavına hiç giremediyseniz Bütünleme Sınavı sizin için bir kurtarıcı rol oynayacaktır.
Bütünleme Sınavında alacağınız not Final Sınavı yerine geçecek ve ortalamanız ona göre yeniden hesaplanarak geçme notunuz belirlenecektir.
Üniversitelere göre Farklı Notlar ile Bütünleme Sınavına girebilirsiniz. Bazı üniversiteler FF dışındaki notları Bütünleme Sınavına almazken bazı üniversiteler FF – DD – DC – CC gibi notlarında Bütünleme Sınavına girmesine imkan sağlamaktadır.
Devamsızlıktan Kaldı iseniz Bütünleme Sınavına giremezsiniz.
Bütünleme Sınavı bölüm tarafından belirlenecek bir gün ve saatte yapılır.
Ek Ders Sınavı Nedir?
Okulu bitirme aşamasına geldiyseniz ve artık mezuniyet ile aranızda Tek Ders varsa bu durumda Tek Ders Sınavı sizin çıkış biletiniz olacaktır.
Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir konu var.
Bazı üniversiteler Tek Ders Sınavı için o dersi daha önceden almış olma şartı getirmektedir. Bu sebeple de Tek Ders Sınavına girecek olan bir öğrencinin o dersi hiç almamış olması sınava girmesine mani olabilir.
Tek Ders Sınavına ders bırakırken buna dikkat etmeniz gerekiyor.
Mazeret Sınavı Nedir?
Bu sınav hali hazırda bazı üniversitelerde uygulanıyor, bazılarında uygulanmıyor.
Vize ya da Final sınavına giremediyseniz size yeniden verilen sınav hakkına Mazeret Sınavı adı veriliyor.
Ama dediğim gibi bazı üniversiteler şu aşamada Rapor Alınsa Dahi mazeret sınavı yapmayabiliyorlar.
Staj Sınavı Nedir?
Bu genellikle yazılı olarak değil de Sözlü olarak yapılan bir sınavdır.
Staj evraklarını komisyona sunduktan sonra 3 veya 4 kişilik bir komisyon karşısında size sorulan soruları cevaplamanız ve bu cevaplara göre stajınızın geçerli sayılması ile sonuçlanan bir evredir.
Eğer naylon staj yapmadıysanız ve yazdıklarınızı kafadan atmadıysanız bu sınavdan kalmanız pek olası değildir.
Tabi bazı bölümlerin öğrenciyi zorlamak amacıyla bu tarz komisyon sınavlarında kantarın topuzunu fazla kaçırdığı olabiliyor tabi.
Rapor Alarak Sınava Girme
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki eğitim kurumlarında bir sınava giremediyseniz genellikle Rapor alarak o sınavın sizin için yeniden yapılmasını talep edebilirsiniz.
Ancak üniversitelerde bu sistem pek geçerli değildir.
Birçok üniversite Rapor alsanız dahi sınava girmediğiniz durumlarda size mazeret sınavı yapmaz.
Bazen hocalar kendi inisiyatifleri ile yapsalar da genellikle alınan Senato Kararları uygulanır.
Bu sebeple de üniversitenizin Rapora Karşı Tavrını öğrenmeniz ve bu sistem içerisinde kendinizi ayarlamanız gerekecektir.
Sonra telafisi olmayan bir sınava 'Raporum Var, Sonra Girerim' diyerek gitmemeniz sizin bir dönem kaybetmenize sebep olabilir.
Üniversite Sınavlarının Yıl Sonuna Etkileri Nasıl Olur?
Bu sorunun cevabı aslında yok.
Çünkü her hocaya göre bu değişir.
Ancak örnek birkaç hesaplama yapalım dilerseniz.
Dönem İçi Puanlaması
Vize – %50
Quiz 1 – %15
Quiz 2 – %15
Ödev 1 – %10
Ödev 2 – %10
Ortalama Hesaplama
Dönem İçi – %50
Final Sınavı – %50
Hesaplama yapılırken öncelikle dönem içi %100 üzerinden hesaplanır, sonrasında Final Sınavının ortalama etkisi üzerinden yeniden %100 üzerinden hesaplama yapılır.
Ancak bu hesaplamalar tamamen hocaya göre değişir. Misal yukarıdaki hesabı şu şekilde de yapabilirsiniz.
Vize – %25
Quiz 1 – %7.5
Quiz 2 – %7.5
Ödev 1 – %5
Ödev 2 – %5
Final Sınavı – %50
Bu hesaplama ile de aynı üstteki gibi bir sonuç elde edebilirsiniz.
Bu sebeple de ilk hafta derse gidip hocanın nasıl bir hesaplama kullanacağı, hangi sınava ne kadar not vereceği gibi konulara dikkat etmeniz gerek.
Aksi durumda dönem içindeki sınavlarda sıkıntı yaşayabilir, ortalamaya etkisi yüksek olan bir sınavı ya da ödevi kaçırarak sıkıntı içerisine girebilirsiniz.