Fahri Asistanlık Borçlanması İçin Gerekli Evraklar
Tıpta uzmanlık öğreniminde geçen süreleri borçlandırmak isteyen sigortalıdan, borçlanma talep dilekçesi ve uzmanlık belgesinin yani diplomasının onaylı fotokopisi istenmektedir. Öğrenim gördüğü tıp fakültesi veya sağlık kurulunca düzenlenmiş belgede; uzmanlık eğitimine başladığı ve bitirdiği tarihleri gün, ay, yıl olarak belirtilmesi gereklidir. Bu sürelerinin uzmanlıktan sayılıp sayılmadığına, sayılmış ise ne kadar süresinin uzmanlık öğreniminden sayıldığına ilişkin yazının; Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tescil ve
Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığından istenmesi şarttır. Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen sürelerini de borçlandırması mümkündür. Sigortalı hekimlerin fahri asistanlıkta geçen sürelerini; gün, ay ve yıl olarak belirtir biçimde ilgili üniversite veya hastaneden temin edeceği belgenin aslını almalıdır. Alınan borçlanma belgesini talep dilekçesine ekledikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna (SSK) başvuru yaptıkları takdirde söz konusu borçlanma hakkından faydalanabilirler.
Fahri Asistanlık Borçlanması Nasıl Yapılır?
Fahri asistanlıkta geçen sürelerinin borçlandırmak isteyenler; Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden, Sosyal Güvenlik Merkezinden fahri asistanlık borçlanma belgesi almalıdır. Fahri asistanlık borçlanma belgesi internet ortamından da alınmaktadır. Temin edilen fahri asistanlık borçlanma belgesini ilgili tıp fakültelerince onaylatmanız gerekmektedir. Daha sonra, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine fahri asistanlık borçlanma belgesini vermeniz ve hesaplanan tutarı ödemeniz halinde gerekli işlemler yapılacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hesaplanan prim borcunuzun size tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içersinde ödenmelidir. Bir ay içinde ödenmeyen fahri asistanlık borçlanmalar için herhangi bir cezai işlem uygulanmamaktadır. Primi ödenmeyen fahri asistanlık borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz. Fahri asistanlık borçlanma için yeniden başvuru yapma hakkınız vardır.