Ülkemizde erkekler askere gidiyor ve askerlik süresinde sigortalı erkek işçi ve memur olarak çalışmak mümkün olmuyor. Bu nedenle askerlik süresinde borçlanma yapılabiliyor. Silâhaltında er veya erbaş olarak veya yedek subay okulunda geçen askerlik sürelerinin borçlanılması, askerlik borçlanması oluyor. Askerlik borçlanması, emeklilik için sigortalılık başlangıcını öne çekme ve eksik prim günlerini tamamlamada çok yararlı bir müessese olarak dikkati çekiyor. Bu anlamda erkek sigortalıların emekliliği hak ediş anlamında ellerini güçlendiriyor. Aşağıdan askerlik borçlanması hesaplamasını inceleyebilirsiniz.
Hesaplama aracını kullandıktan sonra kafanıza takılan bir çok sorunun cevabını sayfanın aşağısında bulunan tartışma bölümünde bulabilir, dilerseniz sizde yorum bırakabilirsiniz.
Askerlik borçlanması nedir?
Askerlik borçlanması, belli bir bedel ödeyerek askerlik süresinin sigortalılık süresi olarak kazanılmasıdır. Askerlik borçlanmasının faydası, askerlik yapılan tarihe göre değişiyor.
Askerlik borçlanmasının faydaları nelerdir?
Askerlik borçlanması yapan bir kişi hem prim ödeme gün sayısını artırır hem de sigortalılık tarihini öne çeker. Örneğin 6 ay askerlik yapmış bir kişi askerlik dönemi ilk kez sigortalı olduğu tarihten önce ise sigorta girişini borçlandığı süre kadar öne çeker. Diğer yandan askerlik süresinin tamamının da borçlanılmasına gerek yok. Kişi yetecek kadar günü borçlanabileceği gibi askerlik süresinin tamamını da borçlanabilir.
Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır?
Askerlik borçlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) askerlik terhis belgesi ile başvurulması zorunludur. Öncelikle mükelleflerin, askerlik borçlanması formunu askerlik şubesinden doldurması gerekiyor. Formda, hangi tarihler arasında askerlik yapıldığı ve askerlikten sayılmayan günlerle ilgili bilgeler yer alır.
Askerlik sürelerini belirleyen bu formlar askerlik şubesi tarafından onaylanır. Onaylanan belgeler ise çalışanların en son çalıştıkları işyerinin bağlı bulunduğu SGK müdürlüklerine sunulur. Ve belgelerin teslim edilmesi ile birlikte, borçlanma için süreç başlar.
Borçlanma Tutarı Nasıl Hesaplanır ve Ödenir?
Askerlik borçlanması için yapılacak ödemelerin tutarı her yıl değişmektedir. Borçlanma için yapılacak ödeme, askerlik borçlanması için yapılacak dönemdeki asgari ücret üzerinden belirlenen prime esas kazanç tutarının alt ve üst limitinden hesaplama yapılıyor. Yani prime esas kazancın günlük tutarının yüzde 32'si oranında belirlenen günlük rakamla borçlanılacak gün sayısı çarpılarak ödenmesi gereken tutar belirleniyor. Örneğin, 2017 yılı itibariyle askerlik borçlanmasının bir günü için ödenecek en düşük rakam 18.96 TL'dir.
Tutarın belli olmasının ardından sıra ödemeye geliyor. Bedelin bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Bir ay içinde ödenmezse sigortalının yeniden başvuru yapma zorunluluğu bulunuyor.
Askerlik borçlanması emeklilik yaşı ve emekli maaşı üzerinde önemli bir değişiklik sağlıyor. Örneğin askerden sonra ilk kez sigortalı olanların sigorta başlangıç tarihi öne çekiliyor. Bu durum ise sigortalılara daha erken emeklilik ve daha az prim ödeme imkanı getiriyor. Özellikle 8.09.1999 dan sonra ilk defa sigortalı olanlar için kıdem tazminatı, yaştan emeklilik ve emekli aylığının hesabında ciddi avantajlar sağlar. Bu nedenle, erkek sigortalılarını askerlik borçlanmasından yararlanmasında büyük fayda vardır.
Hangi Süreler Borçlandırılamaz?
Askerlik borçlanmasından kimlerin yararlanacağı kadar kimlerin yararlanamayacağı da önemlidir. Askerlik borçlanması yapacak olan sigortalıların kendine ait işyeri veya şirket ortaklıkları varsa, bu kişiler Bağ-Kur'lu olarak değerlendirildiği için askerlik boyunca adlarına prim ödenirse, aynı süreler için borçlanma talebinde bulunamazlar.
Erbaş ve er statüsünde askerlik görevini yapanların 14 Kasım 1980 tarihinden itibaren bir ayını, 22.02.2014 tarihinden itibaren 15 gününü askerlik süresi olarak dikkate alınması gerektiğinden, bu süreleri aşan kısmı ile hastalık veya cezai bir sebeple uzayan süreler borçlandırılamaz.